Artikelen over Frankrijk

Nee hè, wintertijd!

Column – Niet om een beetje pesterig te doen, maar ik zat vandaag dus wél bij 23 graden in de zon op m’n terras lekker buiten aan de lunch. Met aan mijn voeten twee veruit favoriete logeerhonden die als topgeleerden al jaren geleden hebben genoteerd dat de trog bij mij drie keer per etmaal heel ruimhartig gevuld wordt.

Emigreren (naar Frankrijk) is niet eng

In “Emigreren is niet eng” neemt Liesbet den Daas ons mee op een moedige reis van het vertrouwde naar het onbekende. Dit hartverwarmende verhaal is een eerlijke kroniek van haar besluit om samen met haar man Theo, te midden van een naderend ‘empty nest’-gevoel, een nieuwe richting in te slaan. Het boek volgt het echtpaar op hun reis naar zelfontdekking en het realiseren van een lang gekoesterde droom: het uitbreiden van hun Bed & Breakfast in het idyllische Franse platteland.

Crisisberaad: frigo en panne

Column – Begin er niet opnieuw over dat ik weer sigaartjes rook, al genoeg ontmoedigend commentaar over m’n kop uitgestort gekregen, maar ik heb nu dus echt helemaal tabak van de aanhoudende canicule, de hittegolf. Vandaag ook maar weer heel gewoon 38 graden, alle luiken dicht, zo’n beetje gedwongen binnen blijven, en zo laat mogelijk naar het dorp, uur of half acht, net voor de tabac en de épicerie hun bedoeninkjes op slot gooien.

Nieuw! Boeketje Provence

Meer dan drie decennia terug viel Renée Vonk-Hagtingius als streng gereformeerd opgevoede Rotterdamse tijdens een vakantietripje onverhoeds voor de Provence. Ze besloot meteen er te gaan wonen. Nu verschijnt haar vierde bundel met belevenissen in de Provence.

Hopeloos verliefd op Frankrijk!

Deze week verschijnt er een nieuw boek waar Frankrijk liefhebbers erg mee in hun nopjes zullen zijn. De gebundelde korte verhalen van Rosemarijn Milo, die al jaren in Frankrijk woont en met een scherp oog alles volgt dat er in het land afspeelt.

Vive la patience!

Une année en Provence! Met een beetje geduld je huis verbouwen in Frankrijk … Laat je inspireren door een klassieker!

Betaalbaardere villa’s in Zuid-Frankrijk?

Zuid-Franse vastgoedmarkt voorziet een daling van de prijzen, vooral van luxe villa’s.

B&B te koop in de Corrèze, Frankrijk

Altijd al gedroomd om een B&B te beginnen in Frankrijk? Misschien is dit wel een unieke mogelijkheid. In het hart van Frankrijk, in een prachtige setting. Van Nederlandse eigenaren.

Stroopwafels als inkomstenbron

in over de grens is vaak de lastige stap twee. Iedereen heeft vast wel eens gekscherend met de gedachte gespeeld om Hollandse stroopwafels te gaan verkopen. Waarom eigenlijk niet?

Ik Vertrek: Chambre d’Arte in Frankrijk

Jolande en Barbara leiden een luxe bestaan met fijne mensen om zich heen en uitdagend werk. Toch vinden ze het tijd worden hun leven drastisch om te gooien. Ze willen een artistieke B&B opzetten in een Frans slaperig gehucht.

Het Roer Om aflevering 3

Maandag 13 september om 21.30 uur is de 3e aflevering van het emigratieprogramma Het Roer Om te zien is bij SBS6.
Jeroen 

Een tweede huis in Frankrijk

Frankrijk, met zijn betoverende landschappen, rijke cultuur en uitstekende keuken, is een geliefde bestemming voor Nederlanders die op zoek zijn naar een tweede huis. Maar het aankoopproces in Frankrijk kan complex zijn, met specifieke regels en praktijken die verschillen van die in Nederland. Hier is een essentiël eerste overzichtje voor Nederlanders die overwegen een tweede huis in Frankrijk te kopen.

Geëmigreerd en 15 jaar verder…(1)

Liesbeth Arts emigreerde 15 jaar geleden naar Frankrijk, samen met haar man Henk. Nu kijkt ze terug.

Nieuw: Een paradijs met zorgen

Chateau Meiland kennen we allemaal. Het werd een grote televisiehit en we weten hoe het afliep. Het fijne voor de Meilandjes is dat ze konden steunen op een groot televisiepubliek. Maar hoe is dat met al die andere Nederlanders die ook in Frankrijk een chambres d’hôtes begonnen en te maken kregen met Covid?

Workation

Workation, waarom niet?! Ga vast een tijdje vanuit het buitenland werken en bekijk of emigreren iets voor jou is.

Emigreren naar de Alpen

De Alpen, met hun adembenemende landschappen en serene levensstijl, trekken steeds meer Nederlanders die dromen van een leven in de bergen. Maar welk Alpenland past het best bij uw wensen en verwachtingen? In dit artikel verkennen we de vooren nadelen van elk Alpenland voor Nederlandse emigranten.

Column – Klein leed

Dat was even een dingetje toen ik de schone korte broek uit de kast trok wegens aangenaam weer. Merkwaardig dat de rits niet dicht wilde. Was er iets te stevige Provençaalse kost op de heupen gaan zitten? Neuh. Kwabden daar wat alcoholische versnaperingen in on de sfeer van Provençaals limonade over de broekband? Ook niet echt, vertelde de spiegel. Kapotte rits.

Nieuw: Thematisch woordenboek Frans

Wat is in hemelsnaam een lézarde? of een solen? Als Nederlander in Frankrijk kom je soms woorden tegen waar een standaard woordenboek geen hulp bij biedt. Maar er is nu een oplossing!

Ik Vertrek Even Weg: Luxemburg en Frankrijk

In Ik Vertrek: Even Weg mogen oud-kandidaten er even tussenuit. En vieren zij vakantie… bij elkaar! En nu ze er toch zijn, doen ze inspiratie op en kijken ze mee hoe de ander zijn bedrijf runt. Zaterdag 15 mei speelt de uitzending in Luxemburg en Frankrijk.

Verborgen gebreken

Tussen de 75.000 en 100.000 Nederlanders hebben een tweede huis in Frankrijk voor eigen gebruik of als belegging. Maar een waarschuwing op z’n plaats: voorzichtigheid blijft geboden!

Column – Ooit een stadsmiep

Ik woon afgelegen, het laatste huis aan de finish van een doodlopende piste die niemand kan vinden. Normaal gesproken is het enige dat je hoort, het ruisen van de rivier die zo ongeveer om mijn tuin kronkelt. Nou ja, rivier? De sécheresse, de droogte, heeft ‘m verschrompeld tot een gecastreerd beekje waarin zelfs een lilliputter-hondje hooguit zijn tenen kan wassen.

Eerste aflevering Ik Vertrek: Even Weg

Vertrek in ander jasje: Ik Vertrek: Even Weg. Oud-kandidaten van eerdere Ik Vertrek afleveringen gaan bij elkaar kort op vakantie en beoordelen elkaars locatie.

De Franse strijd tegen het vuur

Frans Staatsbosbeheer heeft 26 pyromanen opgepakt die schuldig zijn aan de verwoestende branden die het land nu teisteren.

Franse gezondheidszorg hoge kwaliteit

De Franse gezondheidszorg i als een van de beste uit de bus gekomen. De WHO zet Frankrijk in de top-10.

Starten met ondernemen in Frankrijk

Een succesvolle onderneming in Frankrijk begint met een goed uitgewerkt communicatieplan.

Geëmigreerd en 15 jaar verder…(2)

Liesbeth Arts emigreerde 15 jaar geleden naar Frankrijk, samen met haar man Henk. “Een zoektocht, via een zelfgekozen pad, dat een dwaalspoor leek te zijn en nu al zo’n 15 jaar duurt.” Ze schreef daar eerder twee meeslepende boeken over. Nu kijkt ze terug. Dit is het tweede deel van haar verhaal.

Column – Een lome zomeravond

’t Was me ineens warm zeg. Paar weken lang echt elke middag regen en onweer en dan plots overdreven volop zomer, graadje of 35. Na zoveel jaar in de Provence vind ik mezelf behoorlijk hittebestendig, maar tegen die onverhoedse weeromslag was ik iets minder opgewassen.

Inflatie in Europa weer gestegen

Waar we sinds oktober een licht dalende inflatie zagen in Europa, is deze in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje in februari juist weer wat gestegen. De hoop was dat de inflatie in heel Europa een dalende lijn zou aanhouden, maar dit lijkt dus  niet het geval te zijn.

De sleutel van het kerkhof

Column – Beetje sinistere aanhef? Nee hoor, dit heeft niks met dat idiote Halloween te maken en al helemaal niks met echte narigheid. ’t Is gewoon een belevenisje en Provence.

Maison en France dag 10 april

Een informatief Dagje Frankrijk op dezelfde prachtige locatie als eerder aangegeven, Landgoed Zonheuvel in Doorn. Voor iedereen die zich serieus oriënteert op de aanschaf van een huis in Frankrijk in 2022. Maar ook voor alle eigenaren die met vragen rondlopen over financiering, juridisch/fiscale zaken (erfrecht, plus-value), verbouw en zelfs verkoop.

Frankrijk voor beginners

Frankrijk staat hoog op het lijstje van populaire emigratiebestemmingen. Maar hoe goed ken je Frankrijk eigenlijk? We zetten de belangrijkste feiten even op een rijtje. Frankrijk voor beginners dus.

Nieuw! Emigreren is niet eng!

Een naderend empty nest-gevoel deed Liesbet den Daas besluiten om na te denken over haar toekomst.

Maison en France Kasteeldag uitgesteld

Dit jaar een huis kopen in Frankrijk? Bezoek dan op een later tijdstip de jaarlijkse dag voor eigenaren, kopers en dromers van een huis in Frankrijk op Landgoed Zonheuvel in Doorn. De datum van zondag 28 november is uitgesteld tot 6 februari 2022. Tijdens deze Maison en France Kasteeldag zijn er altijd diverse aanbieders van onroerend goed om u de weg te wijzen.

Column – Mijn favoriete dag van het jaar

Omgekeerde wereld! Ik hoor dat het bij jullie in het hoge noorden tropisch warm is, terwijl ik hier in de Provence met mijn sokken aan naar een miezer-regentje zit te koekeloeren. Klopt niet, maar het zal vast wel weer comme il faut, zoals het hoort, worden. En de langste dag moet nog komen.

Geëmigreerd en 15 jaar verder… (3)

Liesbeth Arts emigreerde 15 jaar geleden naar Frankrijk, samen met haar man Henk. “Een zoektocht, via een zelfgekozen pad, dat een dwaalspoor leek te zijn en nu al zo’n 15 jaar duurt.” Ze schreef daar eerder twee meeslepende boeken over. Nu kijkt ze terug. Dit is het derde en laatste deel van haar verhaal.

Column – Geen Picassootje

Column – Eén of twee keer per jaar doen we – zoals alle Provençaalse dorpen – de vide grenier, ongeveer je zolder leeg maken. Klinkt wel sympa, maar is gewoon een marché aux puces, een vlooienmarkt. Nou vooruit, een rommelmarkt dan.

Medische woestenij in Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk is een prachtig avontuur. Maar wees er wel van bewust dat in sommige gebieden geen huisarts, apotheek of ziekenhuis in de buurt is. Deze gebieden worden zelfs aangeduid als désert médical.

Belangrijke stappen

Waar beter dan antwoorden op je vragen te vinden dan op een goede lange wandeling? Doe de Camino van Santiago in 2023!

Afgezet als in een bananenrepubliek

Column – De thuissecretaris doet tegenwoordig de boodschappen liever zelf. Komt me prima uit, want ik ben als Provençaalse dan wel nooit (meer) gehaast, maar juist wél tussen die meestal overvolle schappen in zo’n supermarché. Ik ga daar altijd met forse tegenzin naartoe. Ik heb wel gehoord van mensen die het inklaren van fourage tot het uitje van de week rekenen, maar die zijn volgens mij beklagenswaardig. Kunnen ze niks aan doen, dat is ook waar. Iedereen heeft recht op z’n eigen afwijking, toch?

Levensonderhoud. Kijk en vergelijk!

Waar is het leven het goedkoopst? Kijk en vergelijk zelf hoe levenskosten waar dan ook zich verhouden met die van Nederland.

Ik Vertrek op 11 nov: naar Frankrijk

Na jarenlang hard werken in een stomerij en in de file staan, is voor Henny (46) de koek in Nederland op. Ze is alle regeltjes en het gestreste leven zat. Haar man Patrick (48) wil al veel langer vertrekken naar Frankrijk. Dus waarom niet nu?

Online Boekpresentatie ‘Een Paradijs met zorgen’

Aanstaande donderdag, 22 juli om 20:00 uur is er in de virtuele brasserie (https://whereby.com/brasse) van Nederlanders.fr een boekpresentatie van het nieuwe spraakmakende boek Een Paradijs met zorgen.
U bent bij deze van harte uitgenodigd om deel te nemen!

Nieuwe aflevering Ik Vertrek: Even Weg

In Ik Vertrek: Even Weg mogen oud-kandidaten er even tussenuit. En vieren zij vakantie… bij elkaar! Cosmas en Nicole uit Frankrijk vieren vakantie bij Bart en Christa in Spanje – en andersom.

Hopeloos verliefd op Frankrijk

Rosemarijn Milo’s “Hopeloos Verliefd op Frankrijk” is een boeiende verzameling verhalen die lezers meeneemt op een meeslepende reis door de ogen van een Nederlandse emigrant. Deze verzameling biedt een diepgaande blik op het leven in Frankrijk, vanuit het perspectief van iemand die haar hart heeft verloren aan haar nieuwe thuisland, zonder de werkelijkheid uit het oog te verliezen.

Le fisc zal ze vinden!

De Franse fiscus let op! Nieuwe opsporingstechnieken om belastingontduikers op te sporen worden ingezet. Met succes!

Huizenmarkt in Frankrijk

Hoe te overleven in de ondoorzichtige Franse huizenmarkt. De prijzen gaan dalen: sla je slag!

Vive le français!

De Franse taal is misschien lastig maar houd vol! Hij is erg geliefd bij zijn sprekers!

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads