De vreselijke bosbranden die Frankrijk teisteren zijn nog steeds niet geheel onder controle, ondanks de internationale hulp die vooral omliggende landen het land bieden. Het AD meldt dat Frankrijk in de afgelopen dagen 26 pyromanen heeft opgepakt. 

De droogte legt voor een deel uit waarom de branden zijn ontstaan en de wind waarom deze zo wild om zich heen grijpen. Maar hoe ontstaan ze?

Menselijke onoplettendheid of (grove) onverantwoordelijkheid zijn veelvoorkomende oorzaken: de barbecue laten branden, de brandende peuk uit het raam gooien, de vonken van voertuigen in gortdroge gebieden. Maar volgens Frans Staatsbosbeheer ontstaat bijna 40% van de bosbranden door opzet. Ongelooflijk maar waar. 

Net als in buurland Spanje waar de bestrijding van de bosbranden vaak wordt gezien als seizoensgebonden, kan de brandweer niet altijd op vaste contracten rekenen. De pyromanen zijn vaak werkeloze brandweermannen die met hun verwoestende daad aan willen tonen dat zij nodig zijn. 

De controles zijn verscherpt en gespecialiseerde patrouilles rijden dag en nacht rond om de pyromanen op tijd te kunnen betrappen. Ondertussen brandt het land verder…

Foto door Yuri Meesen via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads