Emigreren naar Frankrijk is een prachtig avontuur. Maar wees er wel van bewust dat in sommige gebieden geen huisarts, apotheek of ziekenhuis in de buurt is. Deze gebieden worden zelfs aangeduid als désert médical.

Je staat er niet per se bij stil als je gaat emigreren: is er wel een dokter in de buurt? Want ook in het buitenland kun je ziek worden en een huisarts of tandarts nodig hebben, en je gaat er vaak voetstoots van uit dat dat geen probleem oplevert – hooguit de taal. 

Toch is dat voor honderdduizenden Fransen geen vanzelfsprekendheid. Ze hebben geen huisarts, geen wijkverpleegster, geen apotheek in de buurt, spoedeisende hulp doet er lang over, om over de afstand tot het ziekenhuis nog maar te zwijgen. Ze wonen in een zogenaamde désert médical, een medische leegte of woestenij, met een groot tekort of complete afwezigheid van medische hulp. Als er al een huisarts is, neemt deze vaak geen nieuwe patiënten aan. Gemeenten doen er alles aan om artsen aan te trekken: gratis woon- en werkruimte, vrijstelling van belastingen, artsen uit het buitenland halen. Of ze creëren media-aandacht, zoals de burgemeester die bij verordening besloot dat zijn inwoners niet meer mochten sterven: er was geen arts meer om de dood vast te stellen! 

Bron afbeelding: Le Monde diplomatique, 2015

Vaak zijn het streken met weinig werk, weinig winkels, een lage bevolkingsdichtheid, goedkope huizen… streken waar emigrerende Nederlanders of Belgen graag neerstrijken. Wees erop voorbereid en ga na of medische zorg beschikbaar is! 

Tekst: Jeroen Sweijen

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads