Ondernemen start ook in Frankrijk met een duidelijk opgezet bedrijfsplan en een goed gedefinieerde bedrijfsactiviteit. Vooral dit laatste krijgt in Frankrijk een extra dimensie omdat er niet sprake is van een enkele inschrijfinstantie, zoals de Kamer van Koophandel in Nederland, maar van maar liefst zes!
Inschrijving hangt dus af van een duidelijk vastgestelde activiteit en daarvan dus ook de belastingen die je betaalt en de vergunningen die je moet aanvragen. Ook de administratieve formaliteiten kunnen per inschrijfinstantie verschillen. Je zal hier veel tijd aan moeten besteden maar houd er rekening mee dat de desbetreffende ambtenaar je zorgvuldig uitgedokterde activiteit onvermurwbaar door kan verwijzen naar een collega bij een andere instantie …
Is het eenmaal gelukt, dan krijg je een met het Nederlandse KvK-nummer te vergelijken SIRET-nummer en sta je ingeschreven bij de Franse overheid. Hoewel deze veel doet om ook buitenlandse ondernemers bij te staan, is het raadzaam goed geïnformeerd te beginnen. Professionele (Nederlandse) bedrijven zijn op internet volop te vinden en een aanrader!
Een strak opgezet en uitgewerkt bedrijfsplan is verplichte kost voor elke (beginnende) ondernemer. Maar zoals altijd bij zakendoen in het buitenland is het bestuderen van de plaatselijke zakelijke communicatie net zo belangrijk. Alleen met goede kennis van zaken (…) op dit gebied gaat het lukken. Et il faut parler Français. Ça, c’est clair!
Foto van Polina Kovaleva via Pexels