De gezondheisdzorg in Spanje staat hoog aangeschreven. Zowel het publieke stelsel als het particuliere stelsel kan buigen op uitstekende professionals en hoogstaande zorg. In Spanje bestaat het zogeheten “sanidad universal”: iedereen heeft een universeel recht op medische zorg en die wordt je dus in geen situatie onthouden.

Als je niet naar Spanje gaat om te werken en je dus niet via je werk in het Spaanse ziekenfonds rerecht komt, dan moet je het een en ander regelen voor aankomst. Met het S1-formulier waar we het al eerder over gehad hebben, kan je je Nederlandse verzekeraar op de hoogte stellen van je nieuwe woonplaats. Met een kopie hiervan kan je jezelf vervolgens inschrijven in de Seguridad Social ter plaatse.

Iedereen krijgt na inschrijving een huisarts aangewezen en vanaf dat moment kan je voor consulten in het Centro de salud (gezondheidscentrum)  terecht. Her ziekenfonds heeft ook hier langere wachttijden en ook is de dekking in sommige gevallen beperkt. Veel Spanjaarden sluiten dan ook vaak een aparte verzekering in de privésector af. Een aanvullende verzekering kan ook geschikt zijn voor buitenlandse pensionados voorwie kosten als fysiotherapie en odontologie hoog kunnen oplopen. 

Foto van via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads