De Spaanse schrijver Julio Llamazares heeft er een prachtig boek over geschreven: La lluvia amarilla uit 1989 oftewel ‘De gele regen’. Het boek is een melancholisch en prachtig geschreven pareltje waarin Llamazares de leegloop van het Spaanse platteland beschrijft. Hele dorpen wachten als ware spookdorpjes op de terugkeer van de oude of aankomst van nieuwe bewoners. 

La España vaciada, het leeggelopen Spanje, is een werkelijkheid in heel Zuid-Europa. Hele dorpen staan leeg, verlaten en vervallen tegen bergflanken, naast kale akkers of langs immer doorstromende beekjes. De inwoners vertrokken naar de grote steden en lieten hun huizen achter zich in de hoop op een beter leven. Een baan in de stad werd verkregen maar het geld reikte niet om de vaak eeuwenoude familieërven aan te houden.

Maar er is een ommekeer te merken. De huizenprijzen in de grote steden zijn voor velen onbetaalbaar en mensen trekken weer uit de stad, terug naar het platteland. De voorzieningen zijn sterk verbeterd, er is internet en … er is rust. Het gejaagde leven van de stad kan met behulp van het nieuwe thuiswerken achtergelaten worden. 

In de kranten stond afgelopen week een klein dorpje in Italië dat te koop werd aangeboden voor €30.000. Er zal vast iets meer voor nodig zijn om er iets bewoonbaars van te maken maar geef toe; ga je er niet toch even stiekem over dagdromen … ? 

Foto van Karól Wróblewski via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads