Het nieuwe jaar is weer in zicht en dus zal het CBS binnenkort weer komen met allerlei interessante statistieken en percentages. Wij zijn natuurlijk het meest geïnteresseerd in de emigratiecijfers. Je bent pas officieel emigrant als je je laat uitschrijven in Nederland. In 2021 deden 143 220 mensen dit: hoeveel zullen het er dit jaar zijn geweest? 

Van dit getal had 16,1% (23 428) een Nederlandse achtergrond. Zij emigreren vooral naar toppers als België en Duitsland, nog altijd de meest populaire bestemmingen voor de Nederlandse emigrant. Ruim 12 500 mensen (8,6%)  hadden een tweede generatie migratieachtergrond. Zij vertrokken vooral naar Polen en Turkije.

De grootste groep emigranten vanuit Nederland zijn echter de eerst generatiemigranten. Dit zijn migranten die niet in Nederland geboren zijn. Bijna 110 000 van deze migranten verlieten Nederland en keerden over het algemeen terug naar hun geboorteland: Duitsland, Polen en Roemenië. 

Over het algemeen is het aantal mensen dat vertrekt altijd groter dan het aantal mensen dat aankomt. Ruim 65% van de emigranten is tussen de 15 en de 40 jaar oud. De pensionado’s zijn goed voor iets meer dan 3%.

Foto van Oleksandr Pidvalnyi via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads