We kunnen het niet vaak genoeg aanraden: leer altijd, toujours, always en siempre de taal van je toekomstige Heimat. Je zal veel onafhankelijker zijn, je voorkomt problemen en je sociale leven komt sneller van de grond. Met andere woorden: je emigratie wordt veel eerder een groot succes!

Overschat nooit het niveau Engels dat er in je nieuwe land gesproken wordt. We bedoelen hier niet alleen de kunde van je nieuwe landgenoten om Engels te spreken maar ook de wil… Duitsers, professioneel en voorbereid als ze zijn, spreken echt wel Engels. Maar denk maar niet dat ze dat met je gaan spreken in hun eigen land.

Portugezen spreken over het algemeen een keurig Engels. In een land waarin de televisie wordt ondertiteld in de eigen taal en het Engels dus dagelijks te horen is, is dat niet verbazingwekkend. Dit is immers in Nederland ook zo. In buurland Spanje hoef je echt niet aan te komen met dat je in de horeca wilt werken maar niet de taal van het land spreekt, zoals in Amsterdam de gewoonste zaak van de wereld lijkt te worden. ¡Ni hablar! Inderdaad: geen sprake van!

Foto van Nothing Ahead via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads