Als je in het buitenland woont, heb je recht om te stemmen in de Tweede Kamerverkiezingen. Laten we hopen dat die nog even op zich laten wachten maar je weet het nooit dus wellicht is het een goed idee om je alvast te registreren als kiezer. Ook voor het Europees Parlement mag je vanuit het buitenland stemmen.

Verblijf je tijdelijk in het buitenland, dan kan je voor deze verkiezingen per brief of per volmacht stemmen. Voor Provinciale Staten, waterschappen en gemeentes kan dit alleen per volmacht.

Maar woon je in het buitenland en wil je toch in Nederland je stem uitbrengen, dan doe je dat per post of per volmacht. Hiervoor moet je je wel eerst registreren als ‘kiezer in het buitenland’.

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden: je bent in bezit van een geldig Nederlands identiteitsbewijs, je staat niet meer ingeschreven in Nederland én je staat als kiezer geregistreerd in je nieuwe land. En je bent natuurlijk ouder dan 18!

Het is heel simpel: je hoeft alleen een formulier in te vullen en klaar ben je. Neem hiervoor contact op met de gemeente Den Haag.

Foto van Elelement5Digital via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads