Een van de charmes van Spanje is dat het land heerlijke wijnen produceert. We zetten de meestbekende druifsoorten en wijnsoorten even op een rijtje. Proost!

Spanje is een van de grootste wijnproducenten ter wereld en staat bekend om zijn heerlijke wijnen. Hieronder vind je een lijstje met de bekendste Spaanse druif- en wijnsoorten.

  • Tempranillo druif: De Tempranillo-druif is de bekendste Spaanse blauwe druif en staat bekend om zijn dikke schil en hoge waarde aan tannines. Deze druif wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten rode wijn, waaronder Rioja en Ribera del Duero.
  • Rioja: Rioja is een van de bekendste Spaanse wijnsoorten en wordt gemaakt van de Tempranillo-druif. Deze wijn heeft een rijke en volle smaak met tonen van rood fruit en vanille. Het is een heerlijke wijn om te drinken bij gerechten met rood vlees en wild.
  • Ribera del Duero: Ribera del Duero is een andere bekende Spaanse wijnsoort die wordt gemaakt van de Tempranillo-druif. Deze wijn heeft een krachtige en volle smaak met tonen van zwart fruit en kruiden. Het is een heerlijke wijn om te drinken bij gerechten met rood vlees en wild.
  • Garnacha druif: Garnacha is een blauwe druif die veel wordt gebruikt voor het maken van rode wijn in Spanje. Deze wijn heeft een fruitige en kruidige smaak met tonen van rood fruit en kruiden. Het is een heerlijke wijn om te drinken bij gerechten met gevogelte en varkensvlees.
  • Verdejo druif: Verdejo is een witte druif die veel wordt gebruikt voor het maken van witte wijn in Spanje. Deze wijn heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrus en groene appel. Het is een heerlijke wijn om te drinken op een warme zomerdag en past goed bij visgerechten en salades.
  • Albariño druif: Albariño is een andere witte druif die veel wordt gebruikt voor het maken van witte wijn in Spanje. Deze wijn heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van perzik en abrikoos. Het is een heerlijke wijn om te drinken bij gerechten met schaaldieren en vis.
  • Cava: Cava is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in de regio Penedès in Catalonië. Deze wijn heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrus en groene appel. Het is een heerlijke wijn om te drinken als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades en vis.
  • Priorat: Priorat is een rode wijn die wordt geproduceerd in de regio Priorat in Catalonië. Deze wijn is gemaakt van de Garnacha- en Cariñena-druiven en heeft een krachtige en volle smaak met tonen van zwart fruit en kruiden. Het is een heerlijke wijn om te drinken bij gerechten met rood vlees en wild.

Spanje heeft een rijke wijncultuur en biedt een breed scala aan heerlijke wijnen. Of je nu een liefhebber bent van rode of witte wijn, er is altijd wel een Spaanse wijn die bij je past. Probeer eens een van deze heerlijke wijnen en ontdek de rijke smaken van de Spaanse wijncultuur.

Bronnen:
[1] Welke Spaanse wijnsoort moet je proeven? – Allewijnen.nl https://www.allewijnen.nl/wijnsoorten/spaanse-wijnsoorten/
[2] Top 10 Spaanse rode wijnen – Vindmijnwijn.nl https://vindmijnwijn.nl/top10/spaanse-rode-wijnen.html
[3] Top 10 Spaanse rode wijnen onder 10 euro – Vindmijnwijn.nl https://vindmijnwijn.nl/top10/spaanse-rode-wijnen-onder-10-euro.html
[4] Zeven Spaanse wijnen onder de 100 beste ter wereld – Spanje Vandaag https://www.spanjevandaag.com/03/12/2018/zeven-spaanse-wijnen-onder-de-100-beste-ter-wereld/
[5] Top-10 beste (Zuid) Spaanse rode wijnen https://www.granadawijnen.nl/c-6320451/top-10-beste-zuid-spaanse-rode-wijnen/

Tekst: Eric Jan van Dorp

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads