De maan schijnt weer door de bomen, er is weer een paar keer hard en zacht op de deur geklopt en we weten dat het heerlijk avondje er weer aankomt! Sinterklaas! Wie kent hem niet?

Wat doe je met de sint als je in het buitenland gaat wonen? Volhouden die oernederlandse traditie of inruilen voor de plaatselijke variant? Die zijn volop voorhanden en helemaal niet zo verschillend als je zou denken! In veel andere Europese landen wordt een variatie van “ons” Sinterklaasfeest gevierd. Is hij eigenlijk wel zo puur Nederlands als we denken?

Nee, dus! In de meerderheid van de Europese landen zijn er vergelijkbare feesten voor kinderen die draaien rond een oude bisschop met witte baard wiens naam gebaseerd is op de naam Nicolaas aan. Zoals ook ‘Klaas’ natuurlijk …

Hoe kan het dan dat zo’n beetje elk Europees land een versie heeft van Sinterklaas? De bisschop van Myra reisde in de 3e eeuw na Christus erg veel door verschillende Europese landen. Door zijn gulheid werd hij al snel tot beschermheilige verheven en populair bij iedereen. Vandaar het gebruik van de cadeautjes.

Dus voordat iemand weer gaat klagen dat de “Amerikaanse” Santa Claus onze eigen traditie verdrukt … Wacht even!  Het rode pak, de dikke witte baard, de naam …  Santa Claus is natuurlijk een verbastering van het Nederlandse Sinterklaas die door Nederlandse emigranten eeuwen geleden is meegenomen naar de nieuwe wereld. Net als Halloween ooit door Ierse emigranten is meegenomen en nu weer terugkomt naar zijn Europese origine.

Zo zie je maar weer hoe emigranten hun stempel kunnen drukken op hun nieuwe thuisland!

Foto van Ylanite Koppens via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads