Waar is de lucht het schoonst? Een grafiek uit The Lancet laat zien in welke delen van Europa de meeste astmagevallen bij kinderen worden geregistreerd. Een van de belangrijkste oorzaken van astma is luchtvervuiling, iets waar het Longfonds ons al jaren voor waarschuwt. De minste astmagevallen worden geregistreerd in Ierland en de meeste… Juist, in Nederland.

Om te bestuderen welke landen het meest hun best doen inzake klimaatsbescherming, is de Climate Protection Performance een interessante index. Germanwatch is de non-profitorganisatie die zich bezig houdt met het verzamelen van verifieerbare gegevens over de milieuprestatie van de 60 meest vervuilende landen en de Europese Unie.

Stikstofdioxide en astmagevallen bij kinderen. (KNMI/ESA)

De verzamelde gegevens vergelijken de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen, hernieuwbare energiën, energiegebruik en klimaatpolitiek. Germanwatch is echter verre van tevreden; het waarschuwt dat geen enkel land het goed genoeg doet om de beoogde doelen van het Akkoord van Parijs te halen. De eerste drie plaatsen van de lijst worden hierom niet vergeven. De top 10 is als volgt:

4. Denemarken

5. Zweden

6. Portugal

7. Zwitserland

8. Duitsland

9. Ierland

10. Verenigd Koninkrijk

Nederland? Op plaats 49…

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads