Aan het eind van dit nieuwe jaar worden de resultaten verwacht van de in 2018 ingestelde parlementaire onderzoekscommissie Demografische Ontwikkelingen. Het gaat niet alleen om het aantal inwoners in Nederland , stelt de onderzoeksmissie, maar het gaat ook om alles wat er nodig is om zo veel inwoners een bepaalde levenskwaliteit mee te geven. Om er enkele te noemen: infrastructuur, energievoorziening, sociale zekerheid en integratie.

Ernstige problemen zijn de toenemende vergrijzing en het personeelstekort op de banenmarkt. Juist arbeidsmigratie moet voor beiden een oplossing worden. Dus meer immigranten binnenlaten, zoals waarmee Duitsland al jaren mee bezig is.

Volgens het artikel is Nederland een van de dichtsbevolkte landen ter wereld maar dit wisten we al. Het is na Malta zelfs het dichtsbevolkte land van Europa. Ook heeft het de grootste vleesindustrie en het meeste vrachtverkeer. Buiten de Randstad zijn er nog rustige en minder dichtbevolkte gebieden.

Aan het eind van het jaar kunnen we de resultaten van de studie lezen. In de tussentijd is een ding duidelijk: de droom te gaan rentenieren op het Franse platteland of in een idyllisch Zweeds dorp zal voor velen steeds levendiger worden…

Foto van Jonathan Petersson via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads