Oud & Nieuw in Canada wordt gekenmerkt door een diversiteit aan vieringen die variëren van kust tot kust, weerspiegelend de uitgestrekte en multiculturele aard van het land. In grote steden als Toronto, Vancouver, en Montreal vinden grootschalige openbare evenementen plaats, waaronder indrukwekkende vuurwerkshows en concerten. Canadezen verzamelen zich vaak in grote getale op centrale pleinen en parken om samen het nieuwe jaar in te luiden. Een bijzonder unieke Canadese traditie is de ‘Polar Bear Swim’, waar mensen op Nieuwjaarsdag een duik nemen in het ijzige water van meren en oceanen, een ritueel dat moed en verfrissing symboliseert voor het nieuwe jaar.

Uiteraard valt Oud & Nieuw in Australië midden in de zomer. Het wordt gevierd met uitbundige outdoor festiviteiten, vaak rond stranden en waterwegen. De meest iconische viering vindt plaats in Sydney, waar de beroemde Harbour Bridge en het Opera House het decor vormen voor een van de grootste vuurwerkshows ter wereld. Mensen verzamelen zich in parken, op boten, en langs de kustlijn om het spectaculaire vuurwerk te bekijken. Barbecues, picknicks en strandfeesten zijn gangbare manieren om de dag door te brengen, met een ontspannen en feestelijke sfeer.

Oud & Nieuw in Duitsland, bekend als ‘Silvester’, is een tijd van uitbundige feesten en diepgewortelde tradities. De avond wordt gekenmerkt door grote openbare vuurwerkshows, met name in grote steden zoals Berlijn, München, en Hamburg. Een unieke Duitse traditie is ‘Bleigießen’, waarbij gesmolten lood in koud water wordt gegoten om toekomstige voorspellingen te doen op basis van de gevormde figuren. Feesten met vrienden en familie, vaak onder het genot van traditionele snacks zoals oliebollen (in het Duits ‘Berliner’) en Sekt (Duitse mousserende wijn), zijn gebruikelijk.

Zweden viert met vuurwerk en een traditionele maaltijd die haring en ‘Janssons Frestelse’ (aardappel-ansjovis ovenschotel) omvat. Veel Zweden kijken naar de jaarlijkse televisie-uitzending van “Dinner for One”, deze sketch is vooral bekend in de Duitstalige landen en Scandinavië, waar het traditioneel op televisie wordt uitgezonden op oudejaarsavond. Het verhaal draait om Miss Sophie, die haar 90ste verjaardag viert, en haar butler James. Miss Sophie heeft vier vrienden uitgenodigd voor haar verjaardagsdiner, maar aangezien zij allemaal overleden zijn, neemt James de rol op zich van elk van de afwezige gasten, inclusief het drinken van hun toasts. Dit leidt tot toenemende dronkenschap van butler James…

In Spanje wordt Oud & Nieuw, of ‘Nochevieja’, gevierd met een unieke mix van vreugde en traditie, waarbij het hoogtepunt de traditie is van het eten van twaalf druiven om middernacht, één voor elke klokslag, wat geluk brengt voor de komende twaalf maanden. Deze viering vindt plaats op belangrijke openbare pleinen, zoals de Puerta del Sol in Madrid, waar men samenkomt om de klok te horen slaan en de druiven te eten. Het feest gaat door met vuurwerk, dansen en sociale bijeenkomsten, vaak tot in de vroege uurtjes. Dit wordt vaak gevolgd door feestelijke maaltijden met familie en vrienden, waarbij traditionele gerechten en zoetigheden worden gedeeld, waardoor het een tijd is van zowel reflectie als uitbundige viering.

Oud & Nieuw in Italië, bekend als ‘Capodanno’, is een feest van familiare gezelligheid en culinaire tradities. Italianen verzamelen zich voor uitgebreide feestmaaltijden waarbij typische gerechten zoals linzen, die voorspoed symboliseren, en cotechino, een soort rijke Italiaanse worst, worden geserveerd. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met sprankelende wijn en vuurwerk, waarbij bijzondere aandacht uitgaat naar de grote vuurwerkshows in steden als Rome, Napels en Milaan. Rond middernacht openen mensen vaak hun ramen of gaan naar buiten om het vuurwerk te aanschouwen en toasten op het nieuwe jaar. In sommige delen van Italië volgt men ook de traditie van het gooien van oude spullen uit het raam, symbolisch om ruimte te maken voor het nieuwe. Deze hartelijke en levendige vieringen weerspiegelen de Italiaanse geest van samenzijn en vieren van het leven.

Oud & Nieuw in Hongarije, lokaal bekend als ‘Szilveszter’, wordt gevierd met een levendige mix van tradities en modern feestgedruis. Kenmerkend voor de Hongaarse viering zijn uitgebreide straatfeesten, vooral in grote steden zoals Boedapest, waar live muziek, dans, en soms openluchtconcerten plaatsvinden. Vuurwerk is een essentieel onderdeel van de viering, waarbij de lucht wordt verlicht met kleurrijke displays om het nieuwe jaar te verwelkomen. Traditioneel eten Hongaren linzen, die rijkdom en voorspoed symboliseren, en varkensvlees, dat geluk brengt. Een unieke Hongaarse traditie is het dragen van rood ondergoed voor liefde en geluk in het nieuwe jaar. Daarnaast worden er ook vaak huisfeesten georganiseerd waar vrienden en familie samenkomen om te eten, drinken, en samen de jaarwisseling te vieren, vaak tot in de vroege uurtjes.

Portugal: ‘Passagem de Ano’, is een levendige mix van traditionele en moderne vieringen. Kenmerkend zijn de spectaculaire vuurwerkshows in steden als Lissabon en Porto, en de traditie van het eten van twaalf rozijnen om middernacht voor geluk in elke maand van het nieuwe jaar. De Portugezen genieten van feestelijke maaltijden met lokale delicatessen en zoetigheden zoals ‘bolo-rei’, en vieren op straat met muziek en dans. Bijgeloof speelt ook een rol, met gebruiken zoals het springen met de rechtervoet in het nieuwe jaar en het dragen van blauw ondergoed voor hoop en voorspoed, wat de vieringen een unieke charme geeft en de gemeenschapszin benadrukt.

Deze vieringen weerspiegelen de rijke culturele diversiteit van onze wereld en bieden een fascinerende kijk op hoe verschillende culturen het nieuwe jaar verwelkomen.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads