Altijd al gedroomd over een organisch boerderijtje op het platteland van Frankrijk of misschien Ierland? Laat je inspireren door kleine ondernemers die in de prijzen zijn gevallen bij de EU Organic Awards. Het Europese Actieplan voor ontwikkeling van Organische Produktie heeft dit jaar voor het eerst de prijzen uitgereikt. Het doel van de prijzen is om het publieke bewustzijn van het belang van de organische markt te vergroten. En zo tegelijkertijd de vraag naar de producten een duw te geven!

Volgens de laatste cijfers maakt de organische landbouw in de EU zo’n 8,5% uit van de totale agrarische sector en is goed voor een omzet van ruim 40 miljard euro. De website van de EU stelt verder dat de bio-industrie in de afgelopen 10 jaar bijna 70% is gestegen. Dus met dat publieke bewustzijn zal het wel goed komen …

Winnaars waren een Spaanse champignonboerderij en een Kroatische boerderij die zich toelegt op onderwijs en training voor nieuw-geïnteresseerden. De beste organische regio was het Franse Occitanie en de beste organische stad het Oostenrijkse Gemeinde Seeham am Obertrumer See waar alle (!) plaatselijke scholen organische lunches serveren!

Nog meer inspiratie nodig? Campania in Italië is het beste organische district en een kleine supermarkt in Luik, België de beste retailer. Zweden sleepte de prijs voor het beste organische restaurant in de wacht.

Dus jouw eigen droom over een organisch bedrijf opzetten in het buitenland … Wie weet vallen jouw idee en uitvoering over een paar jaar in de prijzen. Inspiratie genoeg! 

Foto van Pixabay via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads