De grootste fout die emigranten in spe kunnen maken, en we horen er veel hier op de redactie, is met heel veel enthousiasme maar zonder emigratieplan te vertrekken. Geloof ons, en we spreken uit ervaring, emigreren naar een ander land is wat anders dan verhuizen naar een andere stad in je eigen land. 

“Mijn Engels is super goed!” Awesome! maar daar kom je in Europa vaak niet ver mee. Het niveau is over het algemeen laag en de wil om het te spreken vaak geheel afwezig. Soms kom je gewoon niet ver met je zo goed toegepaste  phrasal verbs. We zeggen het heel vaak: leer altijd de taal van je nieuwe land.

Ga altijd met een spaarpotje weg. Onvoorziene omstandigheden die geld kosten zijn nu eenmaal heel waarschijnlijk in een nieuwe omgeving waar je de weg, letterlijk en figuurlijk, nog niet kent. Al spreek je het niet aan, de rust die ervan uitgaat is onbetaalbaar…

“Ik heb het gehad in Nederland!” Ja, je bent niet de enige… Maar Nederland is soms zo gek nog niet. Regeltjes zijn er overal, in het buitenland ken je ze alleen nog niet en de maatschappij is eigenlijk op wel meer plaatsen niet altijd zo gezellig, geef toe. Vlucht nooit voor je ongenoegen als je het wellicht met je mee zal gaan nemen.

Met Ryanair, goedkoop en overal, even heen en weer… Lekker vaak facetimen… Ja, met je ouders wel maar je vrienden hebben echt niet altijd tijd om regelmatig te zoomen of te skypen. Houd er rekening mee dat je altijd een deel van je vroegere leven opgeeft, hoeveel je er ook voor terugkrijgt.

Goed over nagedacht? Check.

Taal? Check.

Spaarpotje? Check.

Onze overtuiging dat jouw emigratie dan wel eens heel goed kan gaan? Check.

Foto van Megan Markham Bucknell via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads