Gisteren hebben we gekeken naar de Spaanse woningmarkt; hoe zit dat in Nederland? In een uitgebreid artikel in het NRC wordt er geen rooskleurig beeld van de Nederlandse onroerend goedmarkt geschetst.

Dat de woningnood in Nederland hoog is, weten we. De protesten van jongeren die ontevreden en gefrustreerd steeds langer thuis bij hun ouders moeten wonen hebben veel aandacht in de media getrokken. Deze situatie is vooral in het zuiden van Europa allang een werkelijkheid waar niemand meer van opkijkt. Maar de frustratie is dezelfde.

Elke nationale huizenmarkt heeft zijn eigen karaktereigenschappen maar ook macro-economische factoren zijn van invloed. De ontwikkeling van het bbp en de rente ontwikkelen zich immers onder invloed van internationale factoren.

Nederland heeft een paar intrinsieke zwaktes zoals de hoge rentes, de relatief hoge schuldenlast van de huishoudens de trage bouw van nieuwe woningen. 

De huizenprijzen in Zweden, Noorwegen en Duitsland zijn het hoogst en die in Spanje en Ierland zijn het laagst. Maar dit zijn structureel andere huizenmarkten dan de Nederlandse. De ECB zal de rente weer gaan verhogen wat een huis nog weer duurder zal maken. Dus nog onbereikbaarder voor velen. 

(Bron:https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/30/nationaal-beleid-speelt-een-rol-maar-het-bbp-en-de-rente-bepalen-vaak-de-huizenprijzen-a4152942 )

Foto van David McBee via Pexels

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads