Veel ouders stuiten in het nieuwe vaderland op hetzelfde probleem: hoe houden wij het Nederlands van onze kinderen ook in het buitenland op peil? Woordenschat en spelling worden niet genoeg ontwikkeld als alleen thuis Nederlands gesproken wordt. De NOB, de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, https://stichtingnob.nl/, kan je informeren over het NTC-onderwijs. Dit is het onderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur voor geëmigreerde kinderen in het buitenland. 

Om de aansluiting met het Nederlandse onderwijs niet te verliezen na een relatief kort verblijf in het buitenland of later een studie te kunnen volgen in Nederland/Vlaanderen, moet er in het buitenland extra onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur komen om geen onoverbrugbare afstand op te lopen. Dit kan op drie manieren: geïntegreerd in het lokale onderwijs, op afstand thuis online of een mix van deze twee.

Op de website van het NOB staat een scholenzoeker waar je op onderwijstype en op bestemming kan zoeken naar Nederlandse scholen overal ter wereld. Er bestaan zo’n 180 Nederlandse scholen verdeeld over 85 landen. Tevens kan de NOB je informeren over de voorwaarden die er bestaan voor het zelf opzetten van een Nederlandstalige school in het buitenland. 

Foto via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads