Spaanse kinderen hebben relatief lange schooldagen in vergelijking met Nederland. Tot soms wel vijf uur ’s middags hebben ze vaak een volgepakt programma. Meestal worden ze na de laatste les met naschoolse activiteiten opgevangen. Toch zijn er enkele uren aan het einde van de dag ‘over’ waarin de kinderen van school opgehaald en thuis opgevangen moeten worden. Hoewel de kantoortijden meer en meer worden aangepast aan de ‘Europese’ werktijden, eindigt de Spaanse werkdag vaak nog altijd later dan in de rest van Europa. 

In de grote steden wordt er vaak gebruik gemaakt van de diensten van au-pairs: die zijn hier volop voorhanden. Vooral Zuid-amerikaanse vrouwen maar ook jongere Engelsprekende studenten bieden zich aan.

Gelukkig is het kinderopvangbeleid ook in Spanje enorm verbeterd. Waar aan het begin van de eeuw het aanbod beperkt en duur was en er vaak een (zeer groot) beroep werd gedaan op de grootouders, zijn de mogelijkheden de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. 

Ook in de tradtioneel erg lange zomervakantie, die eind juni begint en tot mid september duurt, zijn er volop zomerkampen die werkende ouders een helpende hand bieden.

Foto van Lukas via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads