Nog een werkweekje en het is weer tijd voor het familiefeest van het jaar: Kerstmis! De afspraken liggen, in Nederland dan, al maanden vast. Iedereen maakt een gerecht en de Albert Hein staat elke dag vol. Maar wat als je aan de andere kant van de wereld woont en kerst (weer) zonder je familie in Nederland viert?

Je went eraan, zegt Marit die voor een grote hotelketen in Bangkok werkt en al jaren met haar echtgenoot Henk-Jan in de hoofdstad van Thailand woont. “Hier is kerst enorm commercieel, dat is wel eens jammer. Het is natuurlijk ook niet een “oorspronkelijk” feest daar mensen hier natuurlijk niet overwegend christelijk zijn maar boeddhistisch. Het echte kerstgevoel van vroeger is moeilijk te krijgen hier.”

“De eerste keer kerst vieren in je korte broek en op slippers terwijl je de barbecue in de gaten houdt, was raar,” vult Henk-Jan aan. “Maar het was zo anders en leuk dat ik Nederland toch niet echt miste.” Maar na een paar jaar was die lol eraf, gaat hij verder. “En toen voelde ik het gemis veel meer.”

“Ja, we missen die koude kerst toch wel. Maar je went eraan,” verzucht Marit.

Foto van Ignacio Pereira via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads