Als je overweegt te emigreren naar een ander Europees land, is het interessant om te weten hoe de kerstperiode daar wordt gevierd. Kerstmis is een tijd van tradities, familie en gezelligheid, maar de manier waarop dit feest gevierd wordt, kan sterk variëren van land tot land. In dit artikel verkennen we de unieke kersttradities van Spanje, Zweden, Hongarije, Italië en Oostenrijk.

Spanje: Een feest van licht en lekkernijen
In Spanje begint de kerstperiode met de opbouw van de kerstverlichting in steden en dorpen, wat een sprookjesachtige sfeer creëert. De kersttijd is een periode van uitgebreide festiviteiten en vrolijke bijeenkomsten. Een belangrijke traditie is de kerstloterij ‘El Gordo’, een evenement dat wordt gevierd met veel enthousiasme. Het hoogtepunt van de Spaanse kerst is echter de Nochebuena, de kerstavond, waarbij families samenkomen voor een uitgebreid diner. Typische gerechten zijn zeevruchten, Iberische ham, en turron, een zoete lekkernij gemaakt van amandelen. De kerstperiode wordt afgesloten met de viering van Driekoningen op 6 januari, waarbij kinderen traditioneel hun cadeaus ontvangen. Deze viering omvat vaak optochten en feesten, waarbij de Drie Koningen door de straten trekken.

Zweden: Een land gehuld in winterse magie
De Zweedse kerst, of ‘Jul’, is een sfeervolle en magische tijd. De viering begint met Sint-Lucia dag op 13 december, een feest van licht, waarbij meisjes in witte gewaden en met kaarsenkronen optochten houden, wat een betoverende ervaring is in de donkere wintermaanden. Zweedse kerstmaaltijden bevatten vaak julbord, een buffet met traditionele gerechten zoals haring, gehaktballetjes, julskinka (kerstham), en lutfisk. De huizen worden sfeervol gedecoreerd met kaarsen en lichtjes, en de kerstboom speelt een centrale rol in de huiselijke vieringen. In veel Zweedse huizen brengt de ‘Jultomten’, een kerstfiguur vergelijkbaar met de Kerstman, de cadeaus voor de kinderen. Kerstmis is ook een tijd van rust en reflectie, met een sterke nadruk op familie en traditie.

Hongarije: Religieuze tradities en familietijd
In Hongarije wordt Kerstmis gekenmerkt door een mix van religieuze tradities en familiegeoriënteerde vieringen. De kerstperiode begint met advent, wanneer families adventskransen maken en zich voorbereiden op het feest. Op kerstavond, bekend als ‘Szenteste’, komen families bijeen voor een speciale maaltijd, die vaak vis, koolrolletjes en Beigli, een traditionele noten- of maanzaadrol, omvat. Veel Hongaren gaan naar de middernachtmis, een diepgewortelde traditie. De kerstboom, vaak versierd met traditionele Hongaarse decoraties, wordt op kerstavond opgezet, wat een bijzondere verrassing is voor de kinderen. Geschenken worden na het diner uitgewisseld, en de familie brengt tijd samen door met het zingen van kerstliederen.

Italië: Van Napolitaanse kerststallen tot La Befana
In Italië, met zijn diepe katholieke wortels, is Kerstmis een tijd van spirituele viering en familiebijeenkomsten. De voorbereidingen voor Kerstmis beginnen met de Advent en omvatten de opstelling van de kerststal, of ‘presepe’, een essentieel onderdeel van de Italiaanse kersttraditie. De Napolitaanse kerststallen zijn wereldberoemd en vormen een ware kunstvorm. Het kerstdiner op kerstavond, bekend als ‘La Vigilia’, is vaak een uitgebreid feest met voornamelijk visgerechten. Kinderen kijken uit naar La Befana, een vriendelijke heks die cadeautjes brengt op 6 januari, en het feest van Epifanie wordt vaak gevierd met familiebijeenkomsten en speciale lekkernijen.

Oostenrijk: Sprookjesachtige markten en Krampuslopen
In Oostenrijk is Kerstmis een tijd van betovering, vooral bekend om zijn sfeervolle kerstmarkten. Deze markten zijn een centraal punt van gemeenschapsleven tijdens de adventsperiode, met kraampjes die lokale lekkernijen en ambachten verkopen. Een uniek en enigszins angstaanjagend aspect van de Oostenrijkse kersttraditie is de Krampuslauf, een parade waar mensen verkleed als Krampus, een mythische figuur die stoute kinderen straft, door de straten trekken. Thuis wordt vaak een speciaal kerstbrood, Weihnachtsstollen, geserveerd, samen met glühwein en andere traditionele lekkernijen. Kerstavond is een tijd voor familie, waarbij cadeaus worden uitgewisseld en traditionele liederen worden gezongen.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads