Kan! De eerste twee jaar na het afronden van je studie ben je nog niet verplicht te beginnen met afbetalen. Dit heet de ‘aanloopfase’ en deze gaat gepaard met een rentevaste periode: de rente wordt voor een periode van vijf jaar vastgezet.

Als je besluit je Nederlandse bankrekening op te zeggen (zie ons artikel van gisteren) en alleen met een buitenlandse rekening te werken, kan je met een automatische incasso van deze rekening het maandbedrag overmaken. Maar let op: dit kan alleen binnen het SEPA-gebied: het ‘Single Euro Payments Area’. Het SEPA-gebied bestaat uit alle landen van de EU en Noorwegen, Ijsland, Lichtenstein, Zwitserland, Monaco, San Marino, Andorra, Vaticaanstad en het Verenigd Koninkrijk.

Ben je van plan om naar een plek buiten het SEPA-gebied te gaan, dan is de automatische incasso niet mogelijk en moet je het bedrag zelf overmaken. Je kan dan het beste kiezen voor het overmaken van het jaarbedrag om de overschrijvingskosten voor betalingen uit het buitenland te ontlopen. Dit kan tot 31 december.

Zoals altijd raden we je aan: informeer vòòr vertrek …

Foto van Buro Millenial via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads