De leukste database die wij kunnen bedenken is er een waarin heel veel gegevens zitten die betrekking hebben op geluk. Hoe meer we erover lezen, hoe meer we ervan willen. Interessant leesvoer want wat maakt ons gelukkig? Wat is het verschil tussen veronderstelde en kennelijke welvaart?

Het verschil is eigenlijk niet zo moeilijk te bedenken: veronderstelde welvaart is wat we meten aan de hand van het bruto binnenlands product (het bbp) en kennelijke welvaart is of de mensen in een land zich eigenlijk lekker voelen bij al die veronderstelde welvaart. 

Deze Happiness Index (morgen meer!) betrekt overwegingen als: hoe meer we van iets hebben, hoe minder belangrijk we het gaan vinden. Zijn Nederlanders dus een gelukkig volkje? We hebben immers veel meer en betere goederen en diensten (waarop het bbp wordt gebaseerd) dan heel veel landen op de aardbol.

Grote auto, goede baan maar toch voel je je niet op je plek? Dan is het misschien goed deze laatste dagen van het jaar over het verschil tussen veronderstelde en kennelijke welvaart na te gaan denken.

Foto van Andre Furtado via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads