Uit een onderzoek van het NIDI, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, onder meer dan 6000 gepensioneerde emigranten blijkt dat de Nederlandse pensioenemigrant uitermate tevreden is met de beslissing Nederland te hebben verruild.

De twee belangrijkste redenen om te emigreren zijn het betere klimaat en de rust die de grotere ruimte en de natuur van het bestemmingsland bieden. Opvallend is de stijging van het aantal pensionado’s die het verslechterde sociale klimaat in Nederland aangeven als reden voor vertrek. De derde factor van invloed is dan ook de als aangenamer beschouwde cultuur en de mensen in het land van bestemming. 

Na de crisis van 2008 is er weer een duidelijke stijging te zien in Nederlandse gepensioneerden die emigreren. De op vele gebieden versoepelde regelgeving van de EU draagt mee aan het gemak waarmee de overstap wordt beleefd. 

De Nederlandse “pensionado” zegt in het onderzoek gelukkiger te zijn in het buitenland dan in Nederland. Maar dit kan wellicht ook iets te maken hebben met het niet meer ’s ochtends vroeg naar het werk te hoeven om lastige collega’s te moeten aanhoren!

Foto van Anastasia Shuraeva via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads