Gisteren noemden we het SCP al even en vandaag komen we terug op een van de doorlopende onderzoeken van dit Sociaal en Cultureel Planbureau, namelijk het ‘Continu Onderzoek Burgerperspectieven’. Het blijkt dat de ondervraagden helemaal niet zo tevreden zijn over de richting waarin Nederland zich als samenleving beweegt …

Maar liefst 49 procent van de bevolking vindt dat het zelfs de verkeerde kant opgaat. Nog geen 20 procent vindt dat het goed gaat. Het onderzoek wordt al vijftien jaar gedaan en alleen in de financiële crisis en tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 was de tevredenheid zo laag, zoals te zien is in de statistieken op de website van het SCP.

De grootste problemen zijn volgens het onderzoek de politiek, de woningmarkt en de toenemende wrijving in de samenleving met de stijgende (jeugd-)criminaliteit als pijnlijk middelpunt.

Interesssant is de datum van het onderzoek. Het is voltooid in februari van dit jaar dus voor de boerenprotesten, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. Hoe zouden deze ontwikkelingen de resultaten hebben beïnvloed?

Wat denk jij? Gaat het goed met Nederland?

Foto van Metehan Demirkaya via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads