De NOS meldde dat de Nederlandse boer weer serieus denkt aan emigreren. Het verbaast je niets na de tumultueuze maanden vol protest en actie. Het Nederlandse stikstofbeleid geeft voor vele agrarische emigranten in spe de doorslag. 

De belangstelling onder de Nederlandse boer stijgt al jaren. Vooral landen als Denemarken, Zweden en Duitsland zijn geliefde bestemmingen. De grond is in deze landen veel goedkoper dan in Nederland. Máár, waarschuwen boeren die de huidige dromers voor zijn gegaan; ook hier kan de regelgeving streng zijn en moeilijk om aan te voldoen. Ook is een land als Zweden beperkt qua geschikte grond: in het rijk beboste noorden van het land is landbouw geen winstgevende sector en ook in het zuiden kan je niet gelijk uitgaan van winstgevende jaren. 

Als je verzekerd wilt zijn van een groot aanbod aan landbouwgrond dan kan je je grafische geluk beter buiten de EU zoeken. Buiten de EU is vooral Canada een populair land voor boeren. De gronden zijn enorm en er is veel meer vrijheid voor de boer: de regelgeving is veel minder streng dan in de EU.

Om de boosheid en pijn van het wellicht door de Nederlandse omstandigheden als gedwongen ervaren vertrek te verlichten,  is het raadzaam je bij te laten staan door een op agrarische emigranten gespecialiseerde adviesbureau dat je van advies kan voorzien. Zo is je kans op boerensucces in het buitenland een stuk groter.

Foto van Tom Fisk via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads