Niet alleen Nederland kampt met personeelstekort. De NOS bericht over personeelstekort in de onder Nederlanders meest populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk, Spanje en Italië.

We hadden het aan het begin van de week over Griekenland en ook daar gaat het goed in de toeristische sector maar hebben de etablissementen personeel te weinig. Seizoenswerkers leven in de winter liever van de uitkering die ze in de zomer ervoor opbouwen dan dat ze voor het lage loon van de Griekse horeca doorwerken. Er wordt gesproken over  het opvangen van het personeelstekort door gepensioneerden en Oekraïense vluchtelingen in te zetten.

Ook in andere Zuid-Europese landen waar de economie zwaar op het toerisme leunt, zoals Spanje en Italië, zijn de lonen laag en de arbeidscontracten in de sector weinig aantrekkelijk. Jongeren vertrekken dan ook eerder naar Noord-Europa omdat ze van de €1000 van het (onlangs in Spanje verhoogde) minimumloon in veel gevallen niet rond kunnen komen en geen toekomst zien in hun eigen land.

Ook het rijkere Frankrijk heeft een overschot aan vacatures in het toerisme. De traditioneel populairste trekpleisters zoals de Côte d’Azur en Parijs zagen dit jaar een stijging in het aantal vactures van maar liefst 23%. Dat zijn 361.000 vactures …

Foto van Haley Black via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads