Als je in het buitenland woont, dan geldt automatisch het erfrecht van het land waar je woont, niet het Nederlandse erfrecht. Wil je toch dat je nalatenschap via het Nederlandse erfrecht wordt afgehandeld, dan moet je dat bij de notaris laten vastleggen.

Dit is vastgelegd in de Europese Erfrechtverordening: walle landen van de EU zijn hierbij aangesloten met uitzondering van Denemarken en Ierland.Ook voor landen buiten de EU geldt, dat het plaatselijke erfrecht geldig is en niet dat van je Nederlandse nationaliteit. Bestudeer goed wat je moet doen om te kiezen voor het Nederlandse erfrecht. In principe geldt altijd het recht van het land waar de erflater woonachtig was.  

Mocht je zelf erven uit Nederland terwijl je in het buitenland woont, dan staat ook in deze Europese Erfrechtverordening hoe de erfenis praktisch en soepel afgehandeld kan worden en volgens welk recht. 

Ook hier geldt, voorkomen is beter dan slepende rechtszaken te moeten meemaken. Informeer goed naar welk erfrecht van toepassing is in jouw situatie en voorkom narigheden voor de achterblijvers…

Foto via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads