Nadat het Verenigd Koninkrijk in 2020 de EU verliet, leken de landen die er deel van uitmaken ineens een stuk verder weg. Maar is dat wel zo? Op het platteland van het prachtige Wales wonen? Een paar jaar naar Schotland? Is het echt veel moeilijker geworden?

Gelukkig is emigreren naar het VK niet veel moeilijker geworden (voor de EU-burger), het is alleen, laten we zeggen “administratief veeleisender” geworden. We leggen het uit.

Sinds januari 2021 moet je als emigrant uit de EU een bepaald aantal punten verkrijgen om in een van de landen van het VK te wonen of te studeren.

Voor EU-burgers is het zeker niet onoverkomelijk om te voldoen aan het puntensysteem dat is opgezet. Op de website van de Britse regering staan de aanvraagprocedures uitgelegd voor de verschillende visa die je kan aanvragen: voor de kennismigrant, het zorgmedewerkersvisum, voor het global talent en voor alternatieve visa en gespecialiseerde beroepen. Studenten kunnen voor een studentenvisum in aanmerking komen. 

Voor een verblijf van minder dan zes maanden bestaan geen specifieke vereisten. Misschien een goed idee om eerst terrein te gaan verkennen terwijl je de stappen voor emigratie naar het VK op poten zet!

Foto van George Piskov via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads