Pensioenzaken regelen
Het is essentieel om je pensioenzaken op orde te hebben voordat je emigreert. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen:

Neem contact op met je pensioenfonds en informeer hen over je plannen om naar het buitenland te verhuizen. Zij kunnen je adviseren over hoe je je pensioenuitkering kunt blijven ontvangen en eventuele belastingimplicaties.

Raadpleeg een belastingadviseur om te begrijpen hoe emigratie van invloed kan zijn op je belastingverplichtingen, zowel in Nederland als in het land waar je naartoe verhuist. Sommige landen hebben belastingverdragen met Nederland om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Zorg ervoor dat je al je bankzaken regelt voordat je vertrekt. Informeer je bank over je emigratie en vraag naar de mogelijkheden om je bankrekeningen te behouden of te sluiten.

Gunstige landen om naartoe te emigreren
Wanneer je na je pensioen in Hongarije komt wonen, betaal je hier in de meeste gevallen geen belasting over je AOW en pensioen. Kortom, het is hier relaxter en goedkoper dan in Nederland en België. Daarnaast is er nog ruimte en schone lucht want de bevolkingsdichtheid is hier ook gunstiger.

Portugal biedt het Non-Habitual Resident-programma, waardoor buitenlanders (waaronder gepensioneerden) die naar Portugal verhuizen, voor een periode van 10 jaar kunnen genieten van gunstige belastingtarieven op hun inkomen, waaronder sommige buitenlandse pensioenen die mogelijk vrijgesteld zijn van belasting.

Malta heeft een gunstige belastingregeling voor buitenlandse inwoners. Pensioenen uit het buitenland worden vaak alleen belast op het bedrag dat naar Malta wordt overgemaakt en niet op het volledige bedrag.

Cyprus biedt lage belastingtarieven voor gepensioneerden, met een vast belastingtarief van 5% op buitenlandse pensioeninkomsten boven een bepaalde drempel.

Hoewel Spanje niet de laagste belastingtarieven heeft, kan het toch aantrekkelijk zijn vanwege de dubbelbelastingverdragen met andere landen, waaronder Nederland, en een relatief gunstig belastingregime voor buitenlandse inkomsten.

Recentelijk heeft Griekenland een aantrekkelijk belastingregime ingevoerd voor buitenlandse gepensioneerden, waarbij een vast belastingtarief van 7% wordt gehanteerd op buitenlands pensioeninkomen.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads