Goed nieuws voor Kroatiëfans: per 1 januari zit een van Nederlands grootste (vakantie-)favorieten in de Eurozone en is de nationale munteenheid vanaf nu dus de euro. Ook is het land vanaf 2023 officieel opgenomen in de Schengenzone.

Dit betekent dat voor in- en uitreizen van het land geen paspoort meer nodig is. 

De laatste keer dat een land werd toegelaten tot de Schengenzone was 2011; toen was Liechtenstein de gelukkige. Kroatië voldoet niet aan alle voorwaarden voor toetreding maar de overige EU-landen lijken overtuigd van de goede bedoelingen en de positieve tendens van de Kroatische statistieken om het land toch toe te laten tot de Europese economische elite.

Kroatië huist nog geen vier miljoen Kroaten in een prachtig groen land dat wel bijna twee keer zo groot als Nederland is.  De laatste jaren is het Balkanland door zijn heerlijke klimaat, fantastische ligging en toegankelijke prijzen uitgegroeid tot een steeds grotere vakantiefavoriet voor vele Nederlanders. 

Door de toetreding tot Schengen en de Eurozone komt het geliefde land dus nog dichterbij te liggen. Kroatiëdromers opgelet!

Foto van Walder via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads