Men denkt wel eens: je emigreert  of je emigreert niet. Maar waar ben je mee bezig als je noch het ene noch het andere doet? Juist: dan ben je aan het pendelen. Officiële benaming van iemand die tussen de vier en de acht maanden in het buitenland verblijft: de pendelaar.

De redenen zijn legio; een stage, een liefde in het buitenland, overwinteren … Je bent pas emigrant als je je in Nederland uit laat schrijven. Ook als je meer dan acht maanden in het buitenland verblijft wordt je uitgeschreven in je gemeente en wordt je officieel emigrant. 

Stel, je bent AOW-er en wilt alleen de koude wintermaanden doorbrengen in bijvoorbeeld het warme zuiden… Je hoeft je dus niet uit te schrijven als je maar tussen de vier en de acht maanden en niet langer wegblijft. Dan wordt je dus pendelaar.

Maar let op: om je AOW zonder problemen te blijven ontvangen als pendelaar mag je verblijf in het buitenland niet langer dan zes maanden duren. Het gaat hier om het totaal van de verblijven dus losse periodes worden bij elkaar opgeteld.

Ben jij er al uit? Ga je pendelen of ga je emigreren?

Foto van Nappy via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads