Het voorbereiden van de kinderen op verhuizing naar het buitenland is een belangrijk onderdeel op de afvinklijst voor vertrek naar het beloofde land. Ook de voortgang zonder onderbrekingen van hun onderwijs moet je ver van tevoren regelen.

De lange armen van de Nederlandse Leerplichtwet reiken namelijk ook tot in het buitenland. Wordt je tijdelijk uitgezonden of wordt dit jaar het jaar van die lange wereldreis; bereid een leerplan voor voor jullie tijd over de grens. Je kan er zelfs een strafblad aan overhouden als je de leerplichtwet overtreedt!

Ga je voor langere tijd weg en schrijft je gezin zich uit in Nederland dan is het simpel. In dit geval is de wetgeving van het nieuwe land bindend. Ook in het buitenland bestaan wachtlijsten dus begin ruim tevoren met de administratieve organisatie. 

Ben je niet van plan het gezin uit te schrijven dan moet je contact opnemen met de leerplichtambtenaar van je woonplaats. Vaak zal je een inschrijfbewijs van de nieuwe buitenlandse school moeten laten zien. Onderwijs op afstand behoort in sommige gevallen ook tot de mogelijkheid maar onder beperkende voorwaarden. Het is de leerplichtambtenaar die hierover zal beslissen!

Na terugkeer in Nederland zal de nieuwe school het genoten onderwijs van je kind mogelijk aan een test onderwerpen. De nieuwe school beslist dan in welke groep je kind geplaatst wordt. Misschien wel een groep terug als de test niet met goed gevolg wordt afgelegd.  Nog een reden om het onderwijs van vooral de Nederlandse taal in het buitenland op peil te houden!

Foto van Max Fischer via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads