Een nieuw jaar is aangebroken. Een jaar dat weer volop kansen biedt om een droom proberen waar te maken. Of in ieder geval een eerste aanzet daartoe te geven. Eric Jan van Dorp is al bijna twintig jaar uitgever en auteur van emigratieboeken en volgt de trends op dit gebied op de voet. Wat is zijn voorspelling voor 2023?

Welke landen zijn dit jaar waarschijnlijk minder in trek?
“We zien al een paar jaar dat het Verenigd Koninkrijk, vanwege de Brexit, minder aantrekkelijk is geworden voor Nederlandse migranten. Die trend zal ook dit jaar niet veranderen. Ook lijkt de interesse voor Duitsland nu al een paar jaar tanende. Ik zie niet waarom dat in 2023 anders zal worden.
Tijdens de coronajaren is het aantal emigranten naar verre bestemmingen zoals Canada en Australië, enorm afgenomen. Ik verwacht echter dat dit in 2023 deels zal herstellen, met name door uitgestelde emigraties.

Maar ook ben ik benieuwd of Polen, dat de laatste jaren jaarlijks meer dan duizend Nederlanders wist te lokken, in trek blijft. De ligging dicht bij Oekraïne zou wel eens in de besluitvorming kunnen gaan meespelen.”

En welke landen worden dit jaar populair om naartoe te verhuizen?
“Spanje doet het weer erg goed, evenals Zweden, maar ik ben ook benieuwd of Kroatië een aantrekkelijke bestemming gaat worden. Veel Nederlanders gingen er afgelopen jaar op vakantie en met de toetreding tot de Eurozone en Schengen (per 1 jan. 2023) zal het aan populariteit gaan winnen.

Daarnaast wordt er steeds vaker naar Denemarken gevraagd. Het land ligt op slechts een halve dag rijden bij ons vandaan, de taal is relatief eenvoudig te leren, de cultuur is vergelijkbaar met hier, huizenprijzen zijn (buiten de grote steden) aantrekkelijk, sociale voorzieningen perfect en er is nog volop ruimte.

Ook Hongarije wint snel aan populariteit. Het land kent nauwelijks problemen door massa-immigratie, belastingtarieven zijn gunstig, de bevolking vriendelijk en de huizenprijzen (met name) op het platteland laag. Wel heeft het land problemen met hoge inflatie waardoor het dagelijks leven steeds duurder (of minder goedkoop) wordt, is het in alle bestuurslagen niet geheel vrij van corruptie en is de taal erg lastig om in korte tijd te leren. Het aantal Nederlandse emigranten naar Hongarije lag de afgelopen jaren rond de 325 per jaar. Ik ben erg benieuwd hoe dit in 2023 gaat worden.”

Nog een tip in het algemeen voor 2023?
“Ja, wat in elk jaar geldt: verhuis nooit uitsluitend omdat je Nederland beu bent. Vertrekken met een positieve houding zal de kans op een succesvolle emigratie alleen maar groter maken. In elk land vind je slappe politici, onaardige buren, bizarre regelgeving of noem maar op. Ga emigreren voor de mooie positieve uitdaging die voor je ligt, niet voor het sacherijn waarvoor je op de vlucht wil.”

Foto: Mart Production Pexels.com

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads