De beste redenen om te vertrekken? Een nieuwe baan, een avontuur beleven aan de andere kant van de wereld. De zon opzoeken om als pensionado van je welverdiende pensioen te genieten. Een huis bouwen in het groen en de ruimte van landen als Zweden, Canada … Maar een van de meest voorkomende blijft toch: de liefde achterna gaan.

Maartje (47) en haar partner François hadden jarenlang het plan gehad om een stukje grond te kopen in Frankrijk en er een klein huisje op te bouwen. ‘Weg van de drukte, genieten van de vrijheid. En dan zou François ook dichter bij zijn familie zijn. Maar ik begin te twijfelen want mijn ouders worden ouder en ik wil er voor ze zijn. Ik weet niet of ik nog wel wil.’

François begrijpt het wel. “Mijn ouders zijn beiden overleden, ik snap dat Maartje begint te twijfelen. Ik wil wel graag dichter bij mijn familie wonen, in mijn eigen land. Ik mis Frankrijk. Ik was ergens wel bang dat eenmaal in mijn land, dat Maartje ook zou overkomen. Misschien dat we nu toch maar niet meer gaan.” 

Reinout woont al jaren in Spanje met zijn Spaanse echtgenote. “Voor mij was de stap makkelijk gezet; ik had geen vaste baan en kwam in Madrid vrij snel aan de slag.” Hij zou het leuk vinden als hun kinderen in Nederland zouden studeren. “Ik doe mijn best om hun Nederlands op niveau te krijgen maar dat is toch moeilijk in mijn eentje. Als je het me op de man af vraagt, denk ik niet dat mijn vrouw staat te springen om naar Nederland te verhuizen, ze spreekt geen Nederlands en ze zal dat moeilijk vinden om te leren.” 

Reinout en François maken zich er niet al te druk om. Het is normaal om soms te twijfelen, daar zijn ze het roerend met elkaar over eens.

“Dan passen we de droom gewoon een beetje aan, of stellen de plannen uit. Maar we blijven samen dromen. Want gedeelde dromen zijn mooi,” zegt François met welbekende Franse charme. 

“Misschien wel mooier,” voegt Reinout er met Hollandse durf aan toe.

Foto van Ylanite Koppens via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads