Het nieuwe jaar is aangebroken en onze goede voornemens hardop uitgesproken. De Nederlandse tradities kennen we natuurlijk: oliebollen en vuurwerk. Veel vuurwerk. Volgens de Telegraaf heeft Nederland 110 miljoen euro uitgegeven dit jaar en is er ondanks allerlei verboden opvallend veel afgestoken waar dat niet mocht. Maar hoe wordt het nieuwe jaar in het buitenland ingevoerd?

In Spanje gaat het er behoorlijk rustiger aan toe. De vuurwerktraditie is er beperkt, misschien een verloren knal hier en daar. Om 00:00 worden er twaalf druiven gegeten; een voor elke maand van het nieuwe jaar. Op het goede geluk!

Denemarken heeft een beduidend luidere traditie en dat is het kapotgooien van oud servies, tegen de deur van vrienden en familie. Het idee is inderdaad: scherven brengen geluk. Lief bedoeld, dus!

De laatste grappige traditie die we noemen is het dragen van gekleurd ondergoed in verschillende landen in Zuid-Amerika. Geel staat voor geld, wit staat voor vrede en rood voor de liefde. Met die laatste kleur geven de Italianen overigens ook een wens aan voor het nieuwe jaar en dat is zwanger worden. 

Wat je traditie ook is, het is een tijd voor goede voornemens en bovenal voor goede wensen. Dus… een heel gelukkig Nieuwjaar!!

Foto van Designecologist via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads