Voor velen emigranten is de wens om Nederland achter zicht te laten sterk. Je hebt je nieuwe taal al een beetje onder de knie en maakt je geen zorgen over een nieuw sociaal leven. Maar je familie en vrienden achterlaten… Je went eraan maar het zal altijd een pijnlijk gevoel blijven dat je met je meedraagt. 

Toen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw honderdduizend Nederlanders emigreerden was er bijna geen ander contact met “het thuisfront” dan wat brieven en af en toe een peperduur telefoontje. De integratie van de toen veelal economische vluchtelingen die terecht kwamen op arbeidsmarkten waar ook locals werk nodig hadden (denk aan Australië, Canada, de VS) was ook niet altijd makkelijk. Dat is vandaag de dag, gelukkig,  wel even een ander verhaal voor de Nederlandse emigrant!

De ongelofelijke verhalen van mensen die familieleden decennia lang niet meer gezien hadden en die door Robert ten Brink verenigd werden tijdens de kerstspecial van All you need is love zijn vandaag de dag niet meer voor te stellen. Afstanden zijn korter en fantastische communicatiemogelijkheden hebben we te over. Onthoud dat het afscheid niet alleen zwaar is voor jou maar misschien wel zwaarder voor de thuisblijvers. 

So, always keep in touch …

Foto Tima Miroshnichenko van via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads