Droom je ervan in het buitenland een bedrijf te starten? Bereid je dan voor je vertrek goed voor. Begin bij de afvinklijst op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel: www.ondernemersplein.kvk.nl.

Op de website staat een overzichtelijke afvinklijst met duidelijk uitgewerkte overwegingen en verplichtingen. Denk aan fiscale gevolgen, sociale zekerheid en de vergunningen en legalisatie van Nederlandse diploma’s in het buitenland. Dit soort bureaucratische handelingen kunnen veel langer duren dan je denkt. Begin dan ook op tijd en onderschat nooit de tijd die dit soort  administratieve handelingen vergen.

Als Europese staatsburger mogen wij als Nederlanders overal in de EU een bedrijf opzetten met gebruikmaking van de Nederlandse rechtsvormen. Vaak is een vestigingsvergunning nodig.  De Nederlandse ambassades en consulaten kunnen je ter plaatse ter zijde staan. Mocht het tot problemen komen of heb je vragen over moeilijke situaties waarin je terecht bent gekomen, raadpleeg dan SOLVIT; de organisatie van de Europese Unie die helpt met betrekking tot regels en bureacratie voor bedrijven in de EU.

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads