Groot. Het verschil is in de eerste plaats groot. Expats worden gezien als over het algemeen hoog opgeleide buitenlanders die door (vaak) een multinational worden uitgezonden naar het buitenland naar een over het algemeen groot stedelijk gebied, waar een van de kantoren is gevestigd. Maar misschien wel het meest definiërend onderscheid tussen de expat en de emigrant is dat het voor de expat van tevoren vaak vaststaat dat het verblijf tijdelijk is. Na een paar jaar gaan we weer lekker terug naar Nederland! 

En hoewel die optie natuurlijk ook voor de “echte” emigrant altijd zal bestaan, wordt het vertrek door hen vaak als onomkeerbaar en definitief gezien. Je hebt nou eenmaal tijd nodig om die lang gekoesterde droom te verwezenlijken… 

Stel, je hebt jezelf gevonden op het Zweedse platteland of je houdt je B&B-tje in Griekenland met plezier draaiende; niemand zal je als expat bestempelen. Een tweede groot onderscheid lijken dan ook de beweegredenen: jaag je een carrière na (expat) of een lang gekoesterde droom (emigrant)?

De interesse om te integreren met de plaatselijke bevolking of de inzet om een nieuwe cultuur en taal te leren kennen is onder de emigranten dan ook groter en, laten we wel wezen: ook noodzakelijker. Als je weet dat je een paar jaartjes in Madrid zal blijven voor je doorgezonden wordt naar New York… dan heb je een goed excuus om die moeilijke Spaanse werkwoordstijden aan je voorbij te laten gaan.

Wat de emigrant en de expat wel gemeen hebben: het verblijf in het buitenland is voor allen een levensveranderende ervaring!

Foto van Gustavo Fring via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads