De Zweedse huizenprijzen zijn na jarenlange prijsstijgingen aan een sterke daling bezig. Het Scandinavische land had tot voor kort de hoogste prijzen in Europa.

Volgens de Volkskrant zijn de prijzen inZweden met maar liefst 17% gedaald. In de voorgaande jaren werden huizen in Zweden bijna 90% meer waard, volgens het artikel.

Kenners wijzen erop dat de markt minder onder de huizencrisis van 2008 heeft geleden dan bijvoorbeeld Nederland. Gekoppeld aan een toegankelijke financiering en minder aflossingsverplichtingen bereikte het land zulke huizenhoge prijzen dat er gevreesd werd voor een vastgoedcrisis. De huidige inflatie en stijgende levenskosten zijn er nu debet aan dat de woningprijzen weer dalen. De Zweden zijn voorzichtig geworden en dat merkt de vastgoedmarkt.

In een land waar geen tekort aan bouwgrond is en de bevolking hard groeit, zal het volgens kenners een kwestie van tijd zijn voor er nieuwe (huur-)woningen bij zullen komen. De prijzen op de huizenmarkt zullen zich dus stabiliseren, zo verwachten de experts. Lees hier verder.

Foto van Jonathan Petersson via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads