De huizenprijzen in Zweden zijn in 2021 tot het hoogste niveau ooit gestegen. Mede veroorzaakt door stimuleringsmaatregelen van de Zweedse Centrale Bank.

Vanwege ruimere hypotheekmogelijkheden worden mensen verleid om te verhuizen naar grotere huizen. Huizen kostten in februari 2021 gemiddeld 15% meer dan een jaar eerder, terwijl prijzen van appartementen met 6% zijn gestegen. De Zweedse huizenmarkt heeft de crisis genegeerd.

De financiële waakhond van Zweden heeft gezegd dat het van plan is om vanaf 31 augustus weer een aflossingsverplichting voor hypotheken in te voeren. “Zolang de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zullen de prijzen en de schuldenlast waarschijnlijk blijven stijgen”, zei adjunct-gouverneur Anna Breman van de Riksbank.

Volgens Fredrik Hemborg, een unit-president bij woningontwikkelingsbedrijf Bonava, zullen de prijzen waarschijnlijk niet snel dalen. “Eén van de gevolgen van de pandemie, waarbij veel mensen vanuit huis werken, is een grotere aandacht voor het belang van het huis en de buurt”, zei hij. “We verwachten een aanhoudende gunstige prijsontwikkeling.”

Heeft u ook plannen om zich in Zweden te vestigen en/of er een (tweede) huis te kopen? Bereid u goed voor met het handboek Wonen en kopen in Zweden of een van onze andere titels.

Tekst: Peter Gillissen
Foto: Pontus Wellgraf 

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads