Ben je van plan langer dan een jaar in Zweden te gaan wonen, vraag dan tijdig je nieuwe Zweedse personnummer aan. Je schrijft je hiervoor uit in Nederland en je schrijft je in i het bevolkingsregister van Zweden. Bij de Zweedse Belastingdienst doe je je aanvraag voor je personnummer

Het aanvragen van je Zweedse ID-nummer kan nog al eens langer uitpakken dan je verwachtte. Begin er dus tijdig mee om niet voor een onaangename wachttijd te komen staan.

Het principe is niet heel anders dan in Nederland (of waar dan ook): met dit persoonlijke nummer kan je aan het werk, gebruik maken van het Zweeds gezondheidssysteem, administratieve handelingen verrichten zoals vergunningen aanvragen en je rijbewijs verlengen. 

De aanvraag, voor jezelf en alle leden van je gezin, doe je in een kantoor van de Zweedse Belastingdienst. Er zijn er velen verspreid over het hele land maar je weet: Zweden is groot dus houd rekening met een flinke reistijd. Op de website van deze skatteverket, https://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/livinginsweden/personalidentitynumberandcoordinationnumber.4.2cf1b5cd163796a5c8b4295.html, staan handige video’s en kan je het aanvraagformulier downloaden om ingevuld en met de juiste documentatie in te dienen.

Op de webiste staat ook een waarschuwing: de wachttijd kan oplopen tot een half jaar …

Foto van Andrea Piacquadio via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads