De nieuwe Zweedse regering heeft het baanbrekende “Feministisch Buitenlands Beleid”, geïmplementeerd door de linkse regering in 2014 onder leiding van de Sociaal-Democraten en de Groenen, geschrapt. Het is een van de eerste en meest opzienbarende beslissingen van de nieuwe Zweedse Minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom.

Gendergelijkheid blijft een kernwaarde van de Zweedse samenleving en het blijft een van de prioriteiten van de nieuwe regering, aldus de minister. Maar volgens hem zou “het etiket gegeven aan het beleid” de daadwerkelijke inhoud naar de achtergrond te schuiven. Het beleid stond in de afgelopen jaren onder andere sterk voor beëindiging van seksueel geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

Dit buitenlandse beleid heeft in de afgelopen jaren tot enkele belangrijke diplomatische rellen geleid met landen die minder belang hechten aan voornoemde thema’s. Zweden werd door hen beschuldigd van inmenging in hun “binnenlandse beleid”. 

De nieuwe regering zal blijven vechten voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen maar op welke manier heeft de minister vooralsnog niet toegelicht. De nieuwe minderheidsregering zal vanuit de oppositie worden gesteund door de Sociaal-Democraten. 

Foto van Oliver Schmid via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads