Na bijna 200 jaar militaire neutraliteit heeft Zweden nu sinds de oorlog in Oekraïne een omslag gemaakt. Het Scandinavische land heeft lidmaatschap van de NATO aangevraagd en is officieel kandidaat voor toetreding tot het militaire samenwerkingsverband.

Ook heeft  Zweden sinds enkele maanden een nieuwe regering. En dit rechtse minderheidskabinet heeft de regels voor de immigratie aangescherpt en lijkt landen met een streng asielbeleid zoals Denemarken te willen volgen.

De druk vanuit Turkije lijkt voor de Zweedse regering de doorslag te geven: het land wil lid worden van de NATO en daarmee moet ook Turkije instemmen. Turkije heeft enkele eisen op tafel gelegd met betrekking tot internationale samenwerking tegen terrorisme. Een Zweedse politicoloog is verbaasd en vreest dat Zweden, ooit bekend als “humanitaire supermacht” nu strenger gaat worden. 

Maar het artikel citeert een andere journalist en politiek analist die deze vrees in een breder, Europees perspectief plaatst. De Zweedse asielwetgeving wordt meer en meer gelijkgesteld met overige Europese wetgeving op dit gebied. Het is dus niet zo dat Zweden strenger zou zijn dan bijvoorbeeld Denemarken maar in lijn is met verscherpte terreurwetten om uitgesproken meningen in de kiem te smoren. (Bron: (NOS, 7 januari 2023)

Foto van Dylan Bueltel via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads