Een vastgeroeste en oververhitte woningmarkt is voor veel jongeren steeds vaker een reden om over de grens te kijken. Zo’n 39% van de Nederlandse jongeren in de leeftijd van 22 tot 35 jaar heeft vanwege de huidige woningmarkt wel eens overwogen om te emigreren.

Een en ander blijkt uit de Startersbarometer van Viisi Hypotheken, dit is een periodiek onderzoek onder ruim duizend Nederlandse jongeren tussen de 22 en 35 jaar. De oververhitte huizenmarkt en daarmee de onmogelijkheid om op korte termijn een eigen woning te bezitten geeft de jongeren een gevoel minder ver in hun leven te zijn, dan ze op voorhand hadden verwacht.

Het percentage starters dat zich geremd voelt in hun ontwikkeling is met 55% het hoogst in de leeftijdscategorie 30-35 jaar. Onder twintigers is dit 47%. Waar jongeren in het verleden vaak al als twintiger een eerste woning kochten, is dit nu nog maar voor een enkeling weggelegd.

Omdat jongeren hierdoor langer bij hun ouders wonen of aangewezen zijn op een studentenkamer, kunnen ze pas op latere leeftijd gaan samenwonen, trouwen of denken aan gezinsuitbreiding. Als gevolg overweegt een flink gedeelte van de jongeren dus om te emigreren.

Bron: https://www.banken.nl
Foto:  Michal Balog op Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads