Wat is het land waar de meeste Nederlanders naartoe emigreren? Je denkt aan avontuurlijke oorden als Nieuw-Zeeland? Warme kusten zoals in Spanje? Mis! Het is ons buurland Duitsland! In Duitsland wonen bijna 151.000 Nederlanders en ze maken daarmee 1,3% uit van het totale aantal buitenlanders woonachtig in Duitsland.

Ons buurland is een aantrekkelijke optie om naartoe te gaan: je bent lekker dichtbij, de cultuurverschillen zijn overzichtelijk en relatief beperkt en… de Duitse banenmarkt is nog altijd een van de meest krachtige van Europa. Ook nu in deze moeilijke tijden. Duitsland heeft al jaren geleden ingezien dat het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten de problemen van de vergrijzing en werknemerstekorten het hoofd kan bieden.

Voorspeld wordt dat Duitse werkgevers met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zullen gaan komen om talent uit het buitenland aan te trekken. Naast allerlei beleidsverbeteringen voor Duitsers zelf, blijft de huidige regering inzetten op het aantrekken van buitenlands talent. 

Het feit dat de Duitse huizenmarkt toegankelijker (lees: goedkoper) is dan in ons land moet voor velen ook een duw in de oosterse richting geven. Let wel op dat je je Duits bijspijkert en blijf je collega’s met u aanspreken!

Foto van Federico Orlandi via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads