We kennen het allang: hygge. Nou ja, we weten dat het uit Denemarken komt en dat het iets met winterse gezelligheid te maken heeft. Dan kost het ons toch geen enkele moeite om ook aan hygge te doen? Voor de open haard liggen met een lekker glaasje wijn terwijl het buiten koud is… Dat kunnen we in Nederland ook!

Hygge is echter veel meer dan dat. Binnenblijven als het buiten koud is, dat haalt als levenshouding de tijdschriften in andere landen natuurlijk niet. Want dat is hygge: het is een levenshouding. Vergeet niet dat Denemarken als een van de meest gelukkige landen ter wereld bekend staat… Wat heeft hygge daarmee te maken?

Volgens onze Deense vriend gaat het om quality time of je die nou samen met vrienden of alleen met een goed boek op de bank doorbrengt. “En dat moment niet gelijk opvult met iets op Netflix!” Het gaat om het genieten van de kleinere momenten en je niet druk te maken over “of je wel of niet de laatste iPhone hebt, wel of niet een hoger salaris dan je buurman”.  Hij schudt zachtjes zijn hoofd. “Het gaat ook niet om het openen van trendy eetcafeetjes en die dan “Hygge time” noemen of zoiets.” 

Is Nederland een hygge-land?

Foto van Cottonbro Studio via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads