Het CBS schat dat van alle emigranten die jaarlijks vertrekken, ongeveer de helft na een jaar terugkeert. Dat zijn veel remigranten! Is de emigratie dan mislukt?
Je bent pas emigrant als je je in Nederland uitschrijft. Het betreft hier dus emigranten die van plan waren langer weg te blijven (voorgoed?) maar onverwacht zijn teruggekeerd. Wat zijn de meest voorkomende redenen om terug te keren?
Financiële buffer (gebrek aan).
Met het tegenwoordige gemak waarmee we een vliegtuig pakken, liggen onze droombestemmingen een stuk dichterbij dan vroeger het geval was. Het vergt niet meer een dikke spaarpot en een paar maanden administratieve voorbereidingen om, in ieder geval binnen de EU, te vertrekken. Maar eenmaal aangekomen is het belangrijk een financiële buffer te hebben om tegenslagen maar ook vroegtijdige terugkeer het hoofd te bieden. Denk aan het verschil tussen het wonen in krakkemikkige studentenflat met vijf anderen en een knus appartementje voor jezelf alleen. Wedden dat je het in die laatste langer uithoudt?
Culturele verschillen.
Verkijk je niet (nooit) op de culturele verschillen. Die zijn lachen geblazen en heerlijk als je er op vakantie bent maar kan je ertegen als je afspraken in het dagelijkse leven altijd te laat komen? Dat er niets in je sociale agenda staat geschreven omdat in je nieuwe land niemand qua sociale plannen voor langer dan een paar dagen vooruit kijkt?
Heimwee.
Het zou zo maar kunnen. Immers vanuit je huis in Nederland kan je niet weten wat heimwee naar Nederland is … Heimwee naar een boterham met kaas voor de lunch, naar de regenlaarzen in de herfst en bovenal naar vrienden en familie. Niet kunnen aarden in onze droombestemming is een van de meest voorkomende redenen om de koffers weer in te pakken.
Om een antwoord te geven op onze vraag ‘is je emigratie dan mislukt?’: nee. Je hebt het geprobeerd, je bent ervoor gegaan, je hebt jezelf beter leren kennen. Heb je volgehouden en het even de tijd gegeven en besluit je toch terug te gaan? Wees weer welkom in Nederland. Met dat gevoel is niets mis.
Foto van Leeloo the First via Pexels