Spanje is niet alleen een geliefde vakantiebestemming; ook als emigratiebestemming staat het land steevast bij de favorieten. Een aangenaam klimaat, bruisende steden en een vaak adembenemend mooie natuur. Toch is het belangrijk uitgebreid je huiswerk te doen als je het besluit hebt genomen naar het Iberische juweel te emigreren. Spanje is groot: waar ga je wonen?

Spanje is onderverdeeld in 18 autonomische regio’s met vaak verregaande bevoegdheden op het gebied van wetgeving, bijvoorbeeld op gebied van woningbouw, en sociale voorzieningen, bijvoorbeeld medische zorg en onderwijs. De verschillen tussen de regiones autonómicas kunnen groot zijn vandaar dat je bewust op regio moet kiezen. Wetgeving in Baskenland is niet hetzelfde als die aan de Middellandse Zeekust.

Heb je eenmaal je región autonómica gevonden, dan is de volgende stap aan de beurt: ga je bouwen, kopen of huren? Voordat je een leuk lapje grond verrassend voordelig op de kop denkt te kunnen tikken; bevestig wat je er mee kan. Stedelijke grond heeft het voordeel van alle voorzieningen reeds in orde (water, riolering, etc) maar ook het nadeel van bestemmingsplannen die een schaduw kunnen werpen op het paradijsje dat je voor ogen hebt. Grond die bebouwbaar is heeft wellicht de voorkeur maar wees alert en verzeker je van een correcte inschrijving in het kadaster om eventuele eigendomsgeschillen te voorkomen. 

Heb je eenmaal je stukje grond, dan is het zaak alle benodigde vergunningen en toestemmingen te verkrijgen. Wees wederom bewust van de verschillen die bestaan tussen verschillende regio’s. Neem de tijd en bespreek je opties het liefst met een lokale expert, zoals een makelaar of advocaat. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!

Foto van Pixabay via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads