De afgelopen twintig jaar zijn grote aantallen Nederlanders verhuisd naar Duitsland, vaak naar dorpen en steden niet ver over de grens. Een van de belangrijkste redenen daarbij was de prijs van onroerend goed. De afgelopen jaren is het verschil tussen de gemiddelde prijs van een Duitse en een Nederlandse woning kleiner geworden, maar nog steeds is Duitsland populair.


Loop op een zaterdagmiddag door de lange winkelstraat van Kleve, net over de grens bij Nijmegen, en u hoort vooral Nederlands om u heen. Winkelen in Duitsland is voordelig en veel landgenoten profiteren daarvan. Behalve een fors lagere prijs voor benzine zijn ook drank, kleding en zaken als shampoo en wasmiddel fors goedkoper dan in Nederland. Aanlokkelijk voor de zuinige Hollander en daarmee prima reclame voor Duitsland als woonland. Hierbij advies voor potentiële emigranten:

Wonen
Vandaag de dag is het niet meer dan normaal om ‘even’ de grens over te gaan. Vaak wordt er niet eens meer bij nagedacht. Toch speelt uw woonplaats een belangrijke rol als het gaat om de regelgeving waar u mee te maken hebt. De bepalingen van het land waar u woont, bepaalt onder andere in welk land u inkomstenbelastingplichtig bent. Het bepaalt ook waar u een rijbewijs aan moet vragen en of u mag stemmen bij verkiezingen. Als u emigreert, heeft dit altijd gevolgen voor uw inkomen en er ontstaan nieuwe regels waaraan u zich moet houden. Wanneer u bijvoorbeeld met uw AOW-uitkering verhuist naar Duitsland, zal deze uitkering netto hoger zijn dan in Nederland. Als u vanuit Duitsland naar Nederland verhuist, mag u meestal niet meer met uw Duitse kentekenplaten op uw auto rijden. Dit zijn twee mogelijke voorbeelden van veranderingen, waarmee u mee te maken kunt krijgen bij een emigratie naar het buurland.

Emigreren
Emigreren naar Duitsland is soms niet meer dan een verhuizing van enkele kilometers. Toch kunnen de gevolgen erg groot zijn. Zo kan het netto-inkomen veranderen, maar ook de leefomgeving verschilt soms enorm. Een goede voorbereiding is daarom een vereiste. Wanneer u in Nederland blijft werken, verandert er in eerste instantie weinig. Dit komt omdat u onder de Nederlandse sociale zekerheid blijft vallen. Ook blijft u uw belasting in Nederland betalen. Op het moment dat u met pensioen gaat, zullen een aantal zaken veranderen. Afhankelijk van de hoogte van de pensioenen blijft u in Nederland belasting betalen of gaat u in Duitsland belasting afdragen. Indien uw Duitsland partner niet werkt, dan heeft dat gevolgen voor de ziektekostenverzekering en mogelijk ook op het recht op Duits Kindergeld. Gehuwde partners hebben in Duitsland bij de ziektekostenverzekering recht op medeverzekering.

Een verhuizing naar het buitenland heeft altijd gevolgen met betrekking tot het erfrecht. Wanneer u zelf wil bepalen wie wat erft, stel dan een testament op. Zo kunt u alles regelen zoals u dat wilt. Een aspect, waar u geen invloed op heeft is de belasting over de eventuele erfenis. Deze regels zijn in Duitsland heel anders dan in Nederland.

Een emigratie naar Duitsland vergt veel voorbereiding. Het is daarom aan te raden om ruim voor de daadwerkelijke emigratie in gesprek te gaan met instanties en organisaties en u goed in te lezen in de materie.

Wanneer u werkzaam blijft in Nederland, blijft uw loonstrook hetzelfde. Toch hebt u bijvoorbeeld een sofinummer nodig om de belastingen in Nederland te regelen. Er kunnen veel zaken veranderen bij een emigratie naar Duitsland. Denk hierbij aan: het inkomen, sociale verzekeringen, overige verzekeringen, belastingen, kinderen en studie.

Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat u over een ziektekostenverzekering beschikt, en u kunt aantonen dat uzelf in uw levensonderhoud kunt voorzien, zodat u geen beroep hoeft te doen op de sociale voorzieningen in het gastland.

Bereid u voor door u goed in te lezen. Bekijk, bestel en lees de boeken over emigratie naar Duitsland.

Tekst: go-euregio.eu
Foto’s: Germany Travel

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads